divendres, 18 de novembre del 2011

Experimentem amb els bolquers !!!

L'altre dia vaig llegir un experiment que em va semblar molt interessant i curiós per fer amb els nens. No m'ho vaig pensar dues vegades, aquella mateixa tarda vam provar !!!

Vam començar parlant de la "màgia" dels bolquers, com és que els bebès i nens que fan pipi als bolquers no es mullen??? On va a parar tot el pipi???

Vam agafar un bolquer sec, i vam començar a tirar-hi gots d'aigua. Els nens van poder veure com el bolquer s'inflava i com pesava cada vegada més !! Però de l'aigua no hi havia ni rastre !! Els vaig proposar de tallar el bolquer per veure el que hi havia dins ... ells estaven segurs de trobar-hi l'aigua, però en el seu lloc hi vam trobar una espècie de gelatina ... es van quedar molt sorpresos.



Vam posar tota la gelatina en un recipient i la van poder tocar tant com van voler. Van estar jugant i experimentant amb la gelatina una bona estona. Van voler tirar aigua directament sobre la gelatina i van veure que l'aigua es convertia de mica en mica en mes gelatina !!!




A continuació els vaig proposar de tallar un bolquer sec per veure que hi havia a dins. Entusiasmats per la idea vam procedir, i al tallar vam veure que a dins del bolquer sec no hi havia rastre de la gelatina. Ens vam trobar un munt de cotó fluix. I al observar bé van trobar-hi també una pols blanca que estava escampada per tot arreu.





Vam posar el cotó fluix i la pols dins un pot de vidre. El vam tapar, el vam sacsejar, i així vam aconseguir que el cotó fluix quedés a la part de dalt del pot, i la pols a la part de baix.



Vam treure tot el cotó fluix i vam deixar el pot amb les partícules de pols blanca.




Vam agafar un got d'aigua i el vam tirar dins el pot. Vam poder observar com la pols es transformava de mica en mica en aquella gelatina que havíem trobat al inici de l'experiment !!!



El secret de l'absorció del bolquer és precisament aquesta pols blanca. És poliacrilat de sodi, que és capaç d'absorbir fins a 80 vegades el seu pes en aigua, i que adquireix l'estructura de gelatina quan l'absorbeix.

Als nens els va encantar l'experiment i a mi també, la veritat !!!

El Jan va estar una bona estona relaxant els seus animalets amb un bany de gelatina impresionant ;-)




L'únic inconvenient és el merder que es va formar amb la gelatina. Nosaltres ho vam fer al lavabo i després vaig haver d'estar netejant la gelatina que s'havia colat per tots els racons.

3 comentaris:

  1. M'encanta!! quin bon experiment!! el tindré que probar a l'aula!!

    ResponElimina
  2. Un buen experimento!! Qué interesante!! Besos.

    ResponElimina
  3. que chulo!!!ho probarem pero comeixent a les meves pitufes els hi agradara tant que voldran repetido constantment i les haute d'esbroncar

    ResponElimina